Friendswonen

Wat is friendswonen?

Het Friendsconcept, oftewel het vriendschappelijk samenwonen, was in eerste instantie bedoeld voor jongeren en starters op de woningmarkt. In een friendswoning wonen meerdere mensen samen, bijvoorbeeld vrienden of familieleden. Gezamenlijk huren zij een appartement, waarbij iedere huurder een eigen slaapkamer krijgt. De badkamer, keuken en woonkamer wordt gedeeld.

AM ontdekte bij een nieuwbouwcomplex met friendswoningen dat ook senioren interesse hebben in deze woonvorm. Bij de ontwikkeling van Stadsveteraan in Amsterdam hebben AM en Woonzorg Nederland daarom besloten friendswoningen te integreren in dit wooncomplex. Er zijn 15 friendswoningen voor 2 personen en 8 friendswoningen voor 3 personen in het complex.

Friendswonen in de Stadsveteraan

In Stadsveteraan is ervoor gekozen om de badkamer en pantry toe te voegen aan de slaapkamer. U krijgt een huurovereenkomst op uw eigen naan en huurt daarmee een studio met eigen woonadres. Met de andere huurder(s) in het appartement deelt u de woonkamer waar ook een gezamenlijke keuken in zit.

Doordat de huurovereenkomst op uw eigen naam staat, is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Indien u nu AOW voor alleenstaanden ontvangt, behoudt u deze, ondanks het samenwonen met anderen.